Noi am zburat spre Kutaisi (este cursa directa Otopeni-Kutaisi) iar de aici am luat un taxi. Trebuia sa ne astepe unul dar nu a venit, stiam cat trebuie sa coste, toti aveau cam acel tarif asa ca am ajuns cu taxiul la cazare. Oricum, taximetristii stau la aeropor la agat si e greu sa scapi de ei. Am aflat apoi ca exista si un "Georgian bus" mult mai ieftin dar sunt putine curse pe zi.
Doua zile am stat in Kutaisi, una pentru a vizita catedrale/biserici si una pentru natura, sa ne plimbam in canioane.
Am stat la Best Guest House care desi modesta a fost curata, extrem e primitoare si cel mai frumos, avea terasa in aer liber cu vedere la monumentul principal al orasului, catedrala Bugraty.
Pentru ajuns la canioane ti se sugereaza "calduros" sa iei un taxi pentru ca nu sunt autobuze si sunt cam 45km. Dar noi am gasit in parcul central, la un fel de "turist point", o agentie care organiza excursii cu sofer si bus de 7 locuri, muuuult mai ieftin. Asa ca ne-am rezervat loc on-line pt dimineata, s-a plecat din parc si ne-au adus seara inapoi tot la parc.
Sunt multe de vizitat in zona dar noi am ales canionul Okatse (impresionant mai ales pentru pasarela suspendata) si Martvili Canyon (in care te poti plimba cu barca putin sa vezi si de la nivelul apei).
Totul este foarte fain amenajar, iar sediul pentru bilete este impresionant, desi personalul stie doar rusa sau georgiana, asadar nu ne-a explicat nimeni ca ne putea lua bilet Comby, care era mai ieftin si le includea pe toate.
Okatse este atat de frumos amenajat incat cred ca poate fi parcurs si de cineva in carucior.
Din Kutaisi am luat micutelor lor autobuze (care se pronunta Marshutska) si in care am mers cam 5 ore fara aer conditionat si geamurile deschise de maxim (musai sa ai esarfa sau sal...) prin peisaje absolut extraordiare catre Mestia.
Mestia este renumita pentru multe dar se distinge prin gospodariile cu tun de aparare.
Din Mestia se pleaca in trasee montane in ORICE directie. Noi am avut timp doar de o plimbare de 5 ore si tot am observat sa iti trebuie echipament adevarat, peisajul se schimba rapid si poti ajunge pana la ghetari, peste 4000m.
Dupa doua nopti in Mestia unde ne-am cazat la cine ne-a deschis usa :D, iara in Marshutska 9 ore spre Tblisi. Aaaah ce frumoasa e capitala lor cu vechi si nou la olalta, cu bai termale si cascada, cu cladiri noi si piete vechi..... Frumos tare!
Au ei aici un "momument" contemporanizat cum am fi pututu face si noi cu Hidromecanica ... daca eram putin mai destepti. Fabrica, un fel de hotel si artist hub, foooarte frumos renovat si care se poate vizita, are expozitii contemporane mereu si curte interioara cu cafenele. Recomand!
Am mers pe jos de la gara centrala, unde ne-a lasat bus-ul, cam 20min, si am ajuns in centru. Nu ne-am rezervat cazare, dar am gasit repede un "guest house" intr-o vila veche nu tocmai renovata dar curat intretinuta si bineinteles, fara aer conditionat (am fost cam la 2 stradute de Fabrica, e plin de pensiuni mici si primitoare)
Noi am fost la sfarsit de iulie si a fost cald. Extrem de cald... cum nici nu as fi banuit ca poate sa fie de cald langa Caucaz....
Si in Georgia se storc fructe la colt de strada, ca in Peru, si e ieftin tare sa bei rodie...
In Tblisi am aflat de Georgian bus, care are cura directa catre avionul de Otopeni, si care este un autocar, deci nu e Marshutska, si care se ia dintr-o statie micuta, usor de ajuns.
De mancat trebuie musai gustat khachapuri. O placinta cu ou, branza si baltind in unt (noi am gustat in Kutaisi la Paladi (recomand cu tota caldura restaurantul, si pentru atmosfera si pentru personalul vorbitor de engleza si pentru bucatar si pentru decor)
Si khinkali, galustele lor fierte umplute cu carne, ciuperci sau branza.
Ah si vinul este foarte ieftin la restaurant si recomand orice vin, oricat de modest la pret, in locul berii georgiene :D